توصیه ها و نحوه مصرف دارو در ماه رمضان برای بیماران مختلف
به گزارش وبلاگ خبری گردشگری، برای بیماران و کسانی که ملزم به خوردن دارو در ماه مبارک رمضان هستند، مساله روزه گرفتن یا نگرفتن و یا چگونگی مصرف دارو در ماه رمضان از سوال هایی است که فکر این افراد را به خود مشغول می نماید. افراد بیماری که در سال های پیش روزه می گرفته اند حالا در خصوص این که آیا می توانند در ماه رمضان وعده های دارویی خود را حذف نمایند یا زمان آن را تغییر دهند، سوالات زیادی دارند. از طرفی برای بعضی این پرسش وجود دارد که آیا می توان داروها را مثل قبل مصرف کرد ولی روزه هم گرفت؟ ما در این مقاله از سرویس به همه باید و نباید های مصرف دارو در ماه رمضان و احکام مربوط به آن می پردازیم. با همراه باشید.
آیا مصرف دارو در ماه رمضان روزه را باطل می نماید؟
در خصوص این که آیا مصرف دارو در ماه رمضان باعث ابطال روزه می گردد یا نه بحث های زیادی نموده اند و در نهایت به یک توافق کلی در خصوص مصرف دارو در ماه رمضان رسیده اند و آن این است که داروهایی که از راه پوست جذب بدن می شوند مثل کرم ها، پمادها و نوار چسب های حاوی مواد دارویی، استفاده از شیاف ها، دراژه های طبی و محلول های واژینال، داروهای عضلانی، مفصلی یا وریدی -به استثنای تغذیه از راه وریدی و آمپول های تقویتی، اکسیژن و گازهای بیهوشی ، مصرف دهانشویه ها، غرغره کردن دارو یا اسپری دهانی- به شرط آنکه چیزی به درون معده فرو برده نگردد- باعث ابطال روزه نمی گردد.
اصول مصرف یک دوز دارو در ماه رمضان
اگر ملزم به دریافت یک دوز دارو در شبانه روز هستید، شرایط تان نسبت به دیگر گروه ها بسیار بهتر است چون فقط کافی است دوز دارو را به وعده افطار یا سحری موکول کنید. در این صورت در ماه رمضان فرایند درمان خود را می توانید بدون مختل شدن روزه تان ادامه دهید.
البته باید به این نکته دقت کنید که تغییر الگوی مصرف دارو در ماه رمضان ممکن است بر اندازه اثربخشی آن تاثیر منفی بگذارد یا حتی برعکس. این احتمال وجود دارد که اگر دارو را در زمان دیگری، مثلا بلافاصله بعد از صرف سحری، بهره ببرید، تاثیرگذاری آن بیشتر گردد.
همه این ها بستگی به دارویی که مصرف می کنید، دارد و تشخیص اندازه اثرگذاری دارو نیز بر عهده پزشک خواهد بود. در کل تغییر در تاثیر داروها، به خاطر تغییر در PH معده و عوض شدن الگوی مصرف یا کیفیت مواد غذایی خواهد بود.
اصول مصرف 2 دوز دارو یا بیشتر در ماه رمضان
برای کسانی که بیش از یک دوز دارو مصرف می نمایند، بسیاری مواقع، پرهیز از گرفتن روزه توصیه می گردد، که البته تشخیص پزشک، حرف اول را می زند. اما برای کسانی که می خواهند هم دوزهای مصرف دارو را حفظ نمایند و هم روزه بگیرند، زمان باز کردن روزه و آغاز دوباره آن، اولین راهکار و الگوی مصرف است. البته بدون شک تغییر این الگو می تواند بر تاثیرگذاری دارو موثر باشد.
بعضی مواقع هم کاهش دوزها به یک بار در شبانه روز مثل داروهای تجویز شده برای بیماری های مفصلی، توصیه می گردد. در بیماری های فشار خون، اختلالات غدد درون ریز و مسائل روانی و کسانی که داروهای خوراکی ضد انعقاد که به مدت طولانی تنها یک بار مصرف شبانه دارو برای آنها کافی است، با نظر پزشک می توانند روزه بگیرند.
چه عواملی در اثرگذاری دارو دخیل هستند؟
اگر داروها را طوری مصرف کنید که همزمان با غذا یا داروهای دیگر به بدن وارد شوند، اندازه غلظت آن ها در خون کاهش یا افزایش خواهد یافت. فرمول دارو، نوع و کیفیت غذای مصرفی، زمان مصرف دارو و فاصله آن با خوردن غذا، خالی بودن معده و محیط دستگاه گوارش، اندازه اثر گذاری مصرف دارو در ماه رمضان را تغییر خواهد داد.
خاصیت مایعات و نوشیدنی هایی مثل آبمیوه ها، چای و قهوه هم می تواند بر جذب داروها موثر باشد. برای مثال تانن موجود در چای، می تواند با کلسیم و آهن ترکیب شده و مانع جذب آن ها گردد.
مصرف دارو برای بیماران دیابتی در ماه رمضان
جزو گروه های حساس هستند. ولی شاید جالب باشد بدانید که اگر چه روزه داری برای بعضی از مبتلایان به دیابت بر اساس تشخیص پزشک معالج می تواند مفید باشد، اما تغییر خودسرانه دوز دارو و رژیم غذایی در بعضی از بیماران می تواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد.
علاوه بر این، بیمارانی که انسولین مصرف می نمایند، قبل از اقدام به روزه داری، باید با پزشک معالج خود مشورت نمایند. نباید فراموش کنید که در تمام بیماران دیابتی، تنظیم و کنترل قند خون بسیار مهم است.
توصیه های پزشکی درباره مصرف دارو در ماه رمضان
* از تغییر دوزها و جابه جا کردن زمان خوردن داروها به صورت خودسرانه خودداری کنید. این کار ممکن است باعث ایجاد اختلال در فرایند درمان گردد. حتما برای ایجاد تغییر در الگوی مصرف دارو در ماه رمضان، با پزشک خود مشورت کنید تا اثرات جانبی آن دامن گیر شما نگردد.
*در خصوص بیماران با ، اختلالات غدد درون ریز، مسائل روانی و کسانی که داروهای خوراکی ضد انعقاد مصرف می نمایند تنها یک بار مصرف شبانه دارو برای این افراد کافی است و آن ها می توانند با نظر پزشک روزه بگیرند.
*می توان بعضی داروهایی را که به صورت قرص، کپسول، یا تزریق وریدی مصرف می شوند، به شکل چسب های مخصوص (یا زیست چسب) استفاده کرد. در صورت امکان و با تجویز پزشک می توان با تغییر شیوه مصرف دارو در ماه رمضان، روزه هم گرفت.
*در مصرف داروهایی که برای مصرف بعد از خوردن غذا تجویز می شوند، باید به این نکته توجه داشته باشید که در صورت مصرف بعد از سحری، احتمال بروز عوارض تحریک گوارشی نسبت به مصرف بعد از افطار بیشتر است. علاوه بر این، گرسنگی باعث القای آنزیمی و تغییر در فعالیت آنزیم ها می گردد، به همین علت ممکن است در اندازه اثر بخشی و عوارض دارو با مصرف بعد سحر و افطار تفاوت هایی را مشاهده کنید.
چه بیمارانی باید قبل از ماه رمضان درباره نحوه مصرف دارو با پزشک مشورت نمایند؟
اگر در هر یک از دسته بندی زیر هستید، در صورت ابتلا به بیماری های خاص جسمانی و اقدام به روزه داری، نظر پزشک را جدی بگیرید:
خانم های باردار
خانم ها در دوران شیردهی
دیابتی ها
مبتلایان به بیماری فشار خون
یبوست
زخم های دستگاه گوارش
بیماری های اعصاب و روان
قلبی عروقی
بیماری تنفسی مثل آسم و صرع
در هر حال اگر بیماری خاصی دارید و مجبور به مصرف دارو هستید، حتما با پزشک در این باره مشورت کنید. در نظر داشته باشید که قطع خودسرانه داروها، باعث آسیب به بدن و بسیار خطرناک است.
سوالات متداول
خوردن قرص بعد از اذان صبح در ماه رمضان چه حکمی دارد؟
بنا بر روایت های دینی و قواعد فقهی، خوردن و آشامیدن، باعث باطل شدن روزه خواهد شد. به همین دلیل، مصرف انواع قرص ها، داروها و کپسول های لاغری ، چاقی ، ، قرص آهن و دیگر داروهای تقویتی، قرص خواب ، قرص سرما خوردگی ، قرص مُسکن، قرص فشار خون، قرص ال ای دی و …باعث باطل شدن روزه می گردد.
آیا خوردن قرص فشار خون در حال روزه جایز است؟
بنا بر فتوا و نظر مراجع دینی، اگر خوردن آن در ماه رمضان برای درمان فشار خون لازم است، مصرف آن بدون اشکال است ولی در این صورت، روزه شخص باطل می گردد.
تزریق آمپول و سرم به روزه داران در ماه رمضان چه حکمی دارد؟
همان طور که به آن اشاره شد، بنا بر احتیاط واجب، روزه دار باید از آمپول های تقویتی و هر آمپولی که وریدی یا تزریقی در رگ باشند، خودداری کند. ولی آمپول های عضلانی و آمپول هایی که برای بی حسی به کار می فرایند باعث باطل شدن روزه نمی شوند.
داروهای مخصوص بیماران ریوی و تنفسی که به صورت گاز هستند، روزه را باطل می نماید؟
بعضی داروها برای افراد مبتلا به تنگی نفس و وجود دارد که در آن از مایعی که به صورت پودر گاز است، استفاده شده است. این دارو به وسیله دهان وارد ریه فرد می گردد و شکل گاز دارد. از آن جایی که این دارو صرفا برای باز کردن راه های تنفسی به کار می رود و خوردنی یا آشامیدنی نیست، مصرف آن روزه را باطل نخواهد کرد و بدون اشکال است.
روزه گرفتن در صورت منع پزشک چه حکمی دارد؟
اگر پزشک، بیمار را از روزه گرفتن منع و برای وی مضر و آسیب زننده بداند، در صورتی که پزشک مورد اعتماد باشد، نه تنها روزه گرفتن برای او واجب نیست بلکه جایز هم نیست.
منبع: افق کوروش