طرز تهیه ترشی نازخاتون شمالی به روش گیلانی و مازندرانی
به گزارش وبلاگ خبری گردشگری، ترشی نازخاتون از انواع ترشی های خوشمزه شمالی است که در استان های گیلان و مازندران بسیار محبوب است. ترشی نازخاتون با سبزی های معطر شمالی تهیه می گردد اما می توان سبزی های در دسترس را جایگزین آن ها کرد. در این مقاله از در طرز تهیه ناز خاتون شمالی یا همان ترشی ناز خاتون را به شما بگوییم.
ترشی نازخاتون چیست و چطور درست می گردد؟
ممکن است شما اصطلاحات ناز خاتون گیلانی را نیز شنیده باشید. اما این چاشنی را مثل کال کباب هم در گیلان و هم در مازندران تقریبا به یک صورت درست می نمایند. خود شمالی ها این خوراکی را هم به عنوان چاشنی در کنار کباب و غذاهای گوشتی و هم به عنوان نوعی خورش با کته مصرف می نمایند.
مردم هر منطقه از شمال چاشنی های متفاوتی برای ترشی ناز خاتون به کار می برند. در طرز تهیه ناز خاتون آماده و فروشگاهی از سرکه استفاده می گردد. گیلانی ها کمی نیز به آن اضافه می نمایند.
اما ناز خاتون شمالی اصیل، طعم ترش خود را از ترکیب و می گیرد. پس تا فصل انار است برای درست کردن نازخاتون عجله کنید. سبزی ناز خاتون نیز سبزی محلی شامل چوچاق، خالواش و زلنگ است. اما شما می توانید از نعنا و جعفری بهره ببرید. حتی اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، می توانید نعنا خشک در آن بریزید.
طرز تهیه ناز خاتون شمالی
مدت زمان آماده سازی: 30 دقیقه
مدت زمان پخت ترشی نازخاتون: 30 دقیقه
مواد لازم در طرز تهیه نازخاتون با گوجه
- بادمجان قلمی: 5 عدد
- سیر: 1 بوته
- آب انار: 1/2 لیوان دسته دار فرانسوی
- آبغوره: 1/2 لیوان دسته دار فرانسوی
- گوجه فرنگی: 2 عدد
- نعنا و جعفری ساطوری شده: 2 قاشق غذاخوری
- گلپر: 1 قاشق چایخوری
- فلفل و نمک: به مقدار لازم
مرحله اول؛ کباب کردن بادمجان
برای درست کردن ترشی نازخاتون بادمجان ها را روی گاز کباب کنید. اگر می خواهید بادمجان ها را در فر کباب کنید آنها را در سینی فر بچینید و برای یک ساعت در فر با دمای 200 درجه سانتی گراد قرار دهید.
پوست گوجه فرنگی را جدا کنید. برای اینکه پوست بادمجان ها راحت جدا گردد آنها را پس از کباب کردن در پلاستیک فریزر قرار دهید. به این ترتیب بادمجان ها عرق می نمایند و پوست شان راحت جدا می گردد.
مرحله دوم؛ آماده کردن سیر و گوجه
در این مرحله از طرز تهیه نازخاتون شمالی خانگی باید هسته و بخش میانی گوجه را بگیرید و قسمت گوشتی گوجه فرنگی را نگینی خرد کنید. پیاز و سیر را هم رنده کنید و کنار بگذارید.
مرحله سوم؛ درست کردن نازخاتون
پوست بادمجان های کبابی را بکنید و آنها را کاملا ساطوری و ریز کنید. بادمجان را به همراه آب انار، آبغوره، نمک و فلفل در تابه ای بریزید و برای 15 دقیقه روی شعله ملایم قرار دهید تا بجوشد و کمی غلیظ گردد. سپس آن را از روی حرارت بردارید و پس از خنک شدن، سبزی خرد شده و گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید.
ترشی نازخاتون را می توانید همان موقع میل کنید. اما بهتر است ناز خاتون را در طرفی دربسته برای چند ساعت در یخچال قرار دهید تا جا بیفتد.
نکات و فوت و فن های طرز تهیه نازخاتون
*در صورت تمایل می توانید از سیر و فلفل بیشتر یا کمتری در نازخاتون بهره ببرید.
*ترشی نازخاتون معمولاً 2 روز بعد از درست کردن قابل استفاده است.
*ترشی نازخاتون نباید خیلی سفت و یا خیلی شل باشد.
*اگر سرما خورده اید، می توانید نازخاتون را به جای سرکه با آبغوره درست کنید.
*در طرز تهیه نازخاتون می توانید به جای نعنا و جعفری از سبزی دلار یا دلال شمالی بهره ببرید.
*برای تهیه نازخاتون می توانید به جای سبزی تنها از نعنا خشک بهره ببرید.
*برای خوشمزه تر شدن ترشی نازخاتون می توانید از و تخم گشنیز بهره ببرید.
*اضافه کردن مقداری موسیر به ترشی نازخاتون طعم فوق العاده ای می بخشد.
*ترشی نازخاتون با رب انار هم درست می گردد. در صورتی که برای تهیه ترشی نازخاتون به آب انار دسترسی ندارید، می توانید از نیز بهره ببرید.
*اگر طعم نازخاتون شما بیش از حد ترش شد، می توانید از مقداری شکر برای متعادل شدن طعم آن بهره ببرید.
*در صورت تمایل می توانید مقداری برگ سیر تازه نیز به ترشی نازخاتون اضافه کنید.
*اضافه کردن مقداری مغز گردوی خرده شده به ترشی نازخاتون سلیقه ای است.
سوالات متداول
برای تهیه نازخاتون از چه سبزیجاتی استفاده می گردد؟
برای طرز تهیه نازخاتون خانگی می توانید از نعنا و جعفری یا سبزی دلار یا دلال شمالی بهره ببرید.
ماندگاری ترشی نازخاتون چند روز است؟
اگر برای تهیه ترشی نازخاتون از آبغوره بهره ببرید، باید آن را در عرض چند روز مصرف کنید. اما اگر از سرکه بهره ببرید ماندگاری ترشی نازخاتون تا چند هفته یا چند ماه بیشتر می گردد.
منبع: افق کوروش