ناایمن بودن جاده های شمال اردبیل، پراید قاتل جان مسافران در استان

به گزارش وبلاگ خبری گردشگری، رئیس پلیس راه استان اردبیل گفت: برخی ها سعی می نمایند مساله فرهنگ رانندگی را سپر کوتاهی ها و قصور خود قرار دهند و به جای آنکه ایمنی در جاده های شمال استان اردبیل را ارتقا دهند تنها به فرافکنی روی آورده اند در حالی که واقعیت این است جاده های شمال استان اردبیل ناایمن بوده و شرایط بحرانی را به وجود آورده و افزایش تردد خودروهای باری و ماشین آلات کشاورزی سبب گردیده تا جان مردم به مخاطره بیفتد.

ناایمن بودن جاده های شمال اردبیل، پراید قاتل جان مسافران در استان

به گزارش وبلاگ خبری گردشگری، سیدحجت فتاحی در جلسه کارگروه کاهش تلفات در دادگستری استان اردبیل با بیان اینکه در سال گذشته 39 فقره و در امسال نیز 51 فقره تصادف در چهار ماهه اتفاق افتاده است، اضافه نمود: تعداد متوفیان در چهار ماهه سال گذشته 46 نفر بوده که این تعداد در چهار ماهه امسال به 68 نفر افزایش یافته است به طوری که ما 58 درصد افزایش متوفیان، 73 درصد مصدومیت و جراحات را در حوادث جاده ای شاهد بودیم.

وی در مورد سهم محورهای مواصلاتی از وقوع تصادفات و تعداد تلفات اعلام نمود: محور پارس آباد – سربند با 21 کشته و 31 درصد افزایش در میزان تلفات در رتبه اول واقع شده است و محور اردبیل – آستارا تنها با 3 درصد وقوع تصادفات در صندلی آخر قرار گرفته است.

وی ادامه داد: در چهار سال گذشته روند متوفیان در تصادفات جاده ای استان اردبیل با یک شیب ملایم رو به کاهش بوده به طوری که 183 کشته سال 93 در سال گذشته به کمتر از 124 نفر رسیده است. در سال های اخیر حتی در طرح نوروزی امسال استان اردبیل رتبه اول را در کاهش تصادفات داشته است و ما در امسال نیز به مانند سال های گذشته در برخورد با تخلفات حادثه ساز به وظیفه خود عمل کردیم ولی به نظر می رسد برخی دستگاه ها و نهادها بدون توجه به جان مردم در اجرای تعهدات خود در راستای ارتقای ایمنی جاده ها و کاهش تصادفات به مسئولیت خود عمل نکرده اند. رئیس پلیس راه استان اردبیل، وظیفه پلیس را اعمال قانون برای رانندگان خاطی اعلام نمود و اضافه نمود: در سال گذشته و چهار ماهه امسال در برخورد با جرایمی همچون سرعت غیرمجاز 8 درصد افزایش، سبقت 18 درصد، تجاوز به چپ 18 درصد و توقیف خودرو 18 درصد و توقیف موتورسیکلت نیز 7 درصد افزایش اعمال قانون را شاهد بودیم.

وی اضافه نمود: پراید با 35 درصد بیشترین سهم را در بین وسایط نقلیه در وقوع تصادفات داشته به گونه ای که بعد از پراید موتورسیکلت و وانت نیسان بیشترین فراوانی را در بین وسایط نقلیه تصادفی داشتند. 40 درصد فوتی ها مربوط به سرنشینان وسایل نقلیه بوده و تنها 10 درصد تصادفات در نقاط حادثه خیز اتفاق افتاده است.

فتاحی، ضرورت اصلاح 25 نقطه حادثه خیز را با همراهی راهداری یادآور شد و اظهار کرد: باید نسبت به تعریض شانه جاده ها و همچنین خط کشی حاشیه راه ها اقدام کنیم تا در کنار اصلاح قوس پیچ های خطرناک و همچنین نصب شبگردها و لرزه نگارها در حاشیه جاده ها می توانیم به کاهش تصادفات کمک کنیم.

وی اضافه نمود: ما انتظار داریم مصوبات شورای ترافیک به صور دقیق مورد آنالیز و اجرا قرار گیرد تا خط کشی حاشیه جاده هاف نصب سرعت کاه های نرم و استاندارد در نقاط حادثه خیز، برگزاری کلاس های آموزش عابرین پیاده و موتورسواران، تهیه و توزیع شبرنگ ها با همکاری دهیاران و تشدید برخورد با رانندگان متخلف سرعت غیرمجاز با توقیف یک هفته ای خودروی آنها بتوانیم تصادفات شمال استان اردبیل را کاهش دهیم.

فتاحی از افزایش تیم های نامحسوس پلیس در جاده های شمال استان اردبیل، نشست با ائمه جمعه با هدف استفاده از ظرفیت تریبون نماز جمعه در ارتقای فرهنگ ترافیک و انتخاب فرماندهان پاسگاه های پلیس راه به شکل تخصصی انجام گردیده است.

رئیس پلیس راه استان اردبیل ارتقای سیستم روشنایی در جاده ها را به همراه نصب حفاظ در 61 نقطه حادثه خیز در کنار کانال ها، ایمن سازی دوربرگردان ها و ایجاد خطوط لرزاننده و احداث مجتمع های بین راهی و مکان های نشاط آور را در طول مسیر مواصلاتی شمال استان ضروری خواند.

فتاحی با انتقاد از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اعلام نمود: در حالی که 43 درصد مصدومان حوادث جاده ای در مسیر بیمارستان و اغلب خود بیمارستان جان خود را از دست می دهند این شرایط قابل قبول نیست چرا که در دنیا مصدومی که به بیمارستان منتقل می گردد امکان زنده ماندن او بیش از تلفات پیش بیمارستانی است.

وی توضیح داد: براساس ماده 23 بخشی از جرایم هدایت و رانندگی در اختیار استانداری ها و شهرداری ها قرار می گیرد تا صرفا در راستای ارتقای ایمنی جاده ها و خیابان های درون شهری سرمایه گذاری گردد که امیدواریم بازخورد این امر را بیش از گذشته ببینیم.

مدیر کل راه و شهرسازی استان اردبیل گفت: امسال در حوزه راه، اعتبارات ملی و استانی اردبیل 300 درصد افزایش یافته است.

محبوب حیدری در جلسه کارگروه کاهش تصادفات در دادگستری اردبیل اظهار کرد: استان اردبیل در تردد بزرگراه ها رتبه 24 و برخورداری از بزرگراه ها رتبه 27 کشور را دارد و ما کوشش می کنیم آمار تردد و برخورداری از بزرگراه ها را به هم نزدیک تر کنیم.

وی با بیان اینکه وزارت راه و شهرسازی براساس تردد در محورها مجوز توسعه بزرگراه ها را صادر می نماید، اعلام کرد: دلیل تصادفات، نبود بزرگراه در این استان نیست چرا که اگر به احداث بزرگراه باشد کمترین تصادفات را در محور اردبیل – آستارا با بیشترین تردد شاهد هستیم در حالی که 21 هزار وسیله نقلیه در این محور تردد می نمایند.

مدیر کل راه و شهرسازی استان اردبیل از مطالعه احداث تمام بزرگراه های استان اردبیل اطلاع داد و گفت: تنها محوری که در پیوست قانون بودجه ردیف اعتباری ندارد سه راهی سربند به مشگین شهر است در حالی که بیشترین تصادفات در این محور اتفاق می افتد. برای احداث بزرگراه در این استان یک هزار و 400 میلیارد تومان اعتبار احتیاج است که تامین آن در دو سه سال آینده بعید به نظر می رسد.

وی با بیان اینکه اعتبارات حوزه راه این استان در قیاس با سایر استان ها افزایش چشمگیر 300 درصدی داشته است، توضیح داد: بودجه 16 میلیارد تومانی سال گذشته به بیش از 70 میلیارد تومان افزایش یافته است و امیدواریم در تکمیل جاده های استان اردبیل به ویژه راه های شریانی از این اعتبار ملی استفاده کنیم.

مدیر کل راه و شهرسازی استان اردبیل ضرورت ارائه نظرات کارشناسی را در حوزه راهسازی و وقوع تصادفات و ارائه پیشنهادات برای کاهش آمار تصادفات و تلفات جاده ای یادآور شد و اعلام کرد: در شمال استان اردبیل آمار ترددها متناسب با وضعیت جاده ها نبوده و ما مصمم به تکمیل بزرگراه ها و جاده های اصلی در این محور هستیم. برای ایمن سازی محور سربند – مشگین شهر که تردد 6 هزار وسیله نقلیه در آن گزارش گردیده ما به 30 میلیارد تومان اعتبار احتیاج داریم که امیدواریم زمینه تامین و اجرایی شدن پروژه ها فراهم آید.

وی به بدهی 150 میلیارد تومانی راه و شهرسازی استان به پیمانکاران اشاره نمود و اضافه نمود: بهسازی و تعریض محور پارس آباد – سربند و اتصال به مشگین شهر جزو اولویت های ماست و در کنار آن توسعه کمربندی بیله سوار و بهسازی محور پارس آباد – بیله سوار در دستور کار است.

مدیر کل راه و شهرسازی استان اردبیل محدودیت منابع مالی را یادآور شد و اظهار کرد: ما در حالی که 900 میلیارد تومان اعتبار برای ارتقای جاده های استان احتیاج داریم سالانه 30 میلیارد تومان تامین اعتبار انجام می گردد که تخصیص آن نیز 10 میلیارد تومان است.

حیدری گفت: ما برای احداث 450 کیلومتر بزرگراه در شمال این استان به 900 میلیارد تومان اعتبار احتیاج داریم در حالی که احداث بزرگراه در برخی از محورها هیچ توجیه عمرانی و اقتصادی ندارد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "ناایمن بودن جاده های شمال اردبیل، پراید قاتل جان مسافران در استان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ناایمن بودن جاده های شمال اردبیل، پراید قاتل جان مسافران در استان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید