به چربی ها اینگونه رودست بزنید
به گزارش وبلاگ خبری گردشگری، تهران (پانا) - یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی می گوید قبل از مصرف غذا های چرب باید از سبزیجات و سالاد بدون سس استفاده گردد، یعنی سالاد را با سس و پنیر چرب نکنید که دردسرساز باشد. وی معتقد است که فیبر سبزیجات یاری می نماید فرد سیر بماند و معده پر گردد، فیبر سبزیجات باعث می گردد چربی ها خوب هضم نشوند و در واقع بین فیبر ها به دام بیفتند و مشکل را تا حدی مرتفع نمایند.
گاهی پیش می آید که ما پرخوری می کنیم و غذا هایی نظیر سیب زمینی سرخ نموده، همبرگر، پیتزا، غذا های چرب زیادی را مصرف می کنیم و فشار زیادی به دستگاه گوارش و معده وارد می کنیم. چربی هم که تقریبا فرایند هضم کندی را در بدن طی می نماید. در این صورت دستگاه گوارش مجبور است پرکاری کند و نتایجی، چون نفخ، تهوع، اسهال و شکم درد و ... را در پی دارد.
مجید حسن قمی درباره تغییر و تحولاتی در بدن بعد از مصرف این غذا ها و خطراتی که برای انسان ممکن است در اثر مصرف آن ها پیش بیاید، گفت: وقتی ما غذا های چرب می خوریم یا غذا هایی می خوریم که حاوی چربی های اشباع هستند مثل پیتزا، پنیر پیتزا، کله پاچه، انواع ساندویج ها، سوسیس، کالباس، همبرگر، حتی جگر، دل و قلوه اتفاقی که می افتد به این صورت است که معده ما برای هضم چربی ها ممکن است زمانی را حدود 3 الی 4 ساعت و گاهی وقت ها حتی تا 6 ساعت را صرف کند تا چربی ها را هضم کند.
غذا های چرب خون ما را شیری رنگ می نمایند
وی ادامه داد: باید به این موضوع توجه داشته باشیم که وقتی ما غذا های چرب می خوریم در اصطلاح می گوییم که پلاسمای ما شیری رنگ می گردد؛ یعنی رنگ خون ما به رنگ چربی تبدیل می گردد. یعنی آنقدر چربی از دستگاه گوارش ما از روده کوچک جذب خون می گردد که خونی که باید قرمز باشد، شیری رنگ می گردد و این افزایش چربی ها مخصوصا به صورت ناگهانی در خون باعث می گردد گرفتی عروق به وجود بیاید، یا اینکه گرفتگی های عروق را بیشتر می نماید و فرد را مستعد مسائل قلبی و عروقی، کبد چرب و حتی متعاقب آن فشار خون و چاقی مفرط می نماید.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اضافه کرد: باید به این موضوع هم توجه کنیم که اگر فرد این غذا ها را در شب می خورد و وارد تایم غیرفعال شده و قصد خواب می نماید، این چربی که در خون زیاد شده است قوام خون را که باید مثل آب باشد مثل روغن یا چربی می نماید، بنابراین احتمال خطر سکته مخصوصا سکته های قلبی و مغزی را در اثر گرفتگی های عروقی بیشتر می نماید.
با مصرف زیاد نمک مشکل فشار خون و سکته را برای خود به وجود نیاورید
حسن قمی اعلام کرد: بعلاوه ما همراه این غذاها، اندازه زیادی نمک را وارد بدن می کنیم، یکی از مسائل مان این است که همراه انواع ساندویچ و ... نمک هم زیاد می خوریم، معمولا ساندویج شور است، لای ساندویج خیارشور است، یا اینکه پنیر ها شور هستند، در غذا های فرآوری شده کلا از نمک استفاده می کنیم؛ بنابراین افرادی که مسائل فشار خون دارند با اندازه زیاد نمکی که وارد بدنشان می گردد افزایش فشار خون ناگهانی پیدا می نمایند و ممکن است سکته برای آن ها به وجود بیاید و این سکته ها می گردد سکته هایی که در اثر ترومبوز یا پارگی رگ است.
وی با بیان اینکه دو نوع سکته ممکن است اتفاق بیافتد گفت: یک نوع، سکته ای است که در اثر ایسکمی اتفاق می افتد، یک جایی رگ مسدود می گردد و مثلا کلسترول در رگ می نشیند و انسداد به وجود می آید و رگ، دیگر کارایی ندارد. یک نوع هم در اثر فشاری است که پشت رگ به وجود می آید و رگ پاره می گردد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اضافه کرد: متعاقب این غذا ها فرد چاق می گردد، اضافه وزن پیدا می نماید و کبد چرب برایش به وجود می آید که این ها هم دردسر های خاص خود را به همراه دارند.
بعد از غذای چرب آب بنوشید
حسن قمی در پاسخ به این سوال که اگر چنین موقعیتی پیش آمد که با غذا های چرب روبرو شدیم، چه راه حل های تغذیه ای وجود دارد که اثرات مضر این غذا های پرچرب را کاهش دهیم؟ گفت: همانطور که حضرت علی می فرماید برترین کار این است که فرد گناه نکند نه اینکه گناه کند و بعد توبه کند، برترین کار در این زمینه هم این است که از خوردن این غذا ها پرهیز کنیم. یعنی وقتی می دانیم که سیب زمینی سرخ نموده پر از نمک است یا انواع غذا های دیگر که ذکر شد، بهتر این است که مصرف نشوند. اما اگر راه حل تغذیه ای می خواهیم باید بگویم بهتر است قبل از اینکه غذا بخوریم باید از سبزیجات و سالاد بدون سس استفاده گردد، یعنی سالاد را با سس و پنیر چرب نکنید که دردسرساز باشد، فیبر سبزیجات یاری می نماید فرد سیر بماند و سیرتر گردد و معده پر گردد، فیبر سبزیجات باعث می گردد چربی ها خوب هضم نشوند و در واقع بین فیبر ها به دام بیافتند و مشکل را تا حدی مرتفع نمایند یعنی اندازه جذب چربی ها را فیبر می تواند کمتر کند.
این متخصص تغذیه در پاسخ به این سوال که چه نوع نوشیدنی هایی بعد از این غذا های چرب یاری می نمایند تا دستگاه گوارش بهتر عمل کند، باعث می گردد تا مواد مصرفی بهتر تجزیه شوند؟ اضافه کرد: ما در واقع نوشیدنی نداریم که بگوییم این نوشیدنی می تواند غذا های چربی را که خوردیم اصلاح کند. برترین کاری که فرد می تواند انجام دهد مصرف زیاد آب و مایعات است تا حالت شیری رنگی که برای خون رخ داده است، تغییر حالت داده، خون رقیق شده و از حالت روغنی شکل بیرون بیاید. اینکه فرض کنیم ما نوشیدنی داریم که می تواند غذای چرب را اصلاح کند اصلا چنین چیزی نیست. طبق آخرین تحقیقات نوشیدنی ها و مایعات حدود 20 دقیقه تا نیم ساعت بعد از مصرف از معده خارج می شوند، حتی نوشابه را که فرد مصرف می نماید علاوه بر اینکه باعث چاقی می گردد و عوارض دیگری هم دارد، باز هم حاوی قند و فسفر است و از معده خارج می گردد و اینطور نیست که با خوردن نوشابه، غذای چرب اصلاح گردد.
وی درباره این باور که عسل در هضم غذا های چرب موثر است، گفت: وقتی که به بافت عسل نگاه می کنیم خودش هم یک قسمت قندی و هم یک قسمت چربی دارد؛ بنابراین خود عسل چرب است و دو نوع قند فروکتوز و گلوکز دارد. اینکه فکر کنیم عسل می تواند یاری نماینده باشد چنین چیزی نیست. عسل از نظر اینکه شیرین است، شیرین بودنش باعث می گردد قندش زودتر وارد بدن گردد. اینکه کسی غذای چرب بخورد و بعد از آن بخواهد عسل بخورد اصلا کار شایسته و بایسته ای نیست. چون مواد غذایی که چاق نماینده هست را پشت سر هم مصرف می کنیم و این کار در بلندمدت حتما باعث چاقی، اضافه وزن، فشار خون، کبد چرب و ناراحتی های قلبی و عروقی می گردد.
برای هضم غذا سرکه و آبلیمو نخورید
این متخصص رژیم درمانی درباره اینکه بعضی سرکه را هم پیشنهاد می نمایند، آیا مصرف آن برای هضم غذا های پرچرب، رفتار درستی است؟، پاسخ داد: در رابطه با مصرف سرکه، آبلیمو و آب نارنج؛ خوردن این مواد به عنوان اینکه مزه غذا ها را عوض کند، مثلا آبلیمو اندازهی ویتامین ث به ما بدهد، روی غذا یا در سالادمان استفاده کنیم اشکالی ندارد. سرکه حالت اسیدی دارد، اما باید بدانیم PH معده ما حدود 2 تا 3 است یعنی از هر اسیدی اسیدی تر است، اینکه کسی فکر کند غذای چرب می خورد و بعد از آن سرکه یا آبلیمو می خورد و اصلاحش می نماید یک باور غلط و اشتباه است و اصلا اصلاح نمی نماید.
روی هم خوری نکنید
حسن قمی در پاسخ به این سوال که مصرف ماست و لبنیات بعد از غذا های پرچرب چه تاثیری دارند؟ گفت: مصرف ماست و لبنیات بعد از غذا های چرب باعث می گردد دستگاه گوارش با مشکل بیشتری روبرو گردد. اوضاع را برای دستگاه بدتر می نماید. ما گاهی از دوغ استفاده می کنیم، دوغ های محلی که چرب نباشد یا دوغ کفیر خودشان به هضم گوارشمون یاری می نمایند، اما اینکه فکر کنیم بعد از مصرف غذا های چرب می توانیم لبنیات بخوریم تا به هضم ما یاری کند صحیح نیست و این روی هم خوری ها باعث دردسر فرد می گردد. گرچه ما در فرهنگ قدیم خود داریم که فرد آبگوشت می خورده بعد کنار آبگوشت دوغ و سبزیجات و ماست و پیاز بوده است و انواع ادویه جات را استفاده می نموده است، این یک غذای سنتی است، اما باز هم به این معنا نیست که با غذا های امروزی مانند سیب زمینی سرخ نموده و ... بتوانیم لبنیات مصرف کنیم. از نظر ما اگر فرد بخواهد نوشیدنی ای را بخورد بهتر است به جای نوشابه از دوغ استفاده کند، اما اینکه فکر کنیم دوغ و لبنیات یا ماست اثر اصلاح نمایندکی دارند اصلا چنین چیزی نیست.
این متخصص تغذیه به این سوال که خوردن خوراکی های سرد یا گرم مثل بستنی و ... بعد از غذای چرب چه تاثیری در هضم غذا دارد؟ نیز اینگونه پاسخ داد: معمولا بستنی ها دارای دو قسمت چربی و کربوهیدرات هستند که قسمت کربوهیدراتی نسبت به چربی زودتر از بدن خارج می گردد. کالری زیادی وارد بدن نموده و فرد را مستعد بیماری های مذکور می نمایند. بستی نمی تواند اثر غذای چرب را اصلاح کند بلکه فقط کالری بیشتری را وارد بدن می نماید و بمب کالری به فرد می دهد و عوارض و بیماری های زیادی در پی دارد.
منبع: جامعه 24
منبع: خبرگزاری پانا