فریدون عباسی: باید قیمت واقعی آب از مشترکان گرفته گردد
به گزارش وبلاگ خبری گردشگری، یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: از نظر بنده برترین راه حل برای بهینه سازی مصرف آب در وهله اول آموزش مردم و در گام بعدی اجرای سیاست های قیمتی است.
به گزارش ایسنا، فریدون عباسی با تاکید بر ضرورت اتخاذ تدابیری به منظور مدیریت صحیح منابع آبی در سطح کشور، اعلام کرد: در حل همه مسائل کشور انسجام مدیریتی بسیار حائز اهمیت است؛ زمانی که یک کاری قرار است انجام شود پای وزارتخانه های مختلف با تخصص های متفاوت به میان می آید. به عنوان مثال در حوزه آب، بخش آب شرب به سازمان آبفای کشور باز می شود که زیرنظر وزارت نیرو است. بخش آب کشاورزی نیز به وزارت جهاد کشاورزی باز می شود. مسئول اصلی آب کشور نیز وزارت نیرو است. موضوع سد های کشور نیز در کمیسیون انرژی مجلس دنبال می شود در حالی که باید در کمیسیون عمران مجلس این موضوع پیگیری شود.
انسجام مدیریتی در قانون گذاری حوزه آب وجود ندارد
وی در ادامه اظهار کرد: موضوع آب نیز در کمیسیون کشاورزی مجلس دنبال می شود درحالی که سر وکار وزارت نیرو با کمیسیون انرژی مجلس است. حتی در داخل مجلس و برای قانونگذاری که باید یک انسجام وجود داشته باشد در موضوع آب این انسجام وجود ندارد.
این عضو کمیسیون انرژی گفت: در حوزه اجرا نیز ما یک امور آب و یک آبفا داریم که کارشناسان کافی از نظر تعداد و از نظر تخصص ندارند. دولت باید نقش تنظیم گری و نظارت در این حوزه ها داشته باشد، ولی متخصص کافی نیز در حوزه تنظیم گری و نظارت ندارد.
وزارت کشاورزی اقتدار لازم برای اصلاح الگوی کشت ندارد
نماینده مردم کازرون در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه واقعیت این است که خشکسالی همیشه وجود دارد، توضیح داد: ما شاهد کشت بی رویه محصولات آب بر در حوزه کشاورزی هستیم، وزارت جهاد کشاورزی نیز اقتدار لازم را برای جلوگیری از این موضوع ندارد. اقتدار به معنای تحکم و زور نیست بلکه باید با سیاست های تشویقی به سمت اصلاح الگوی کشت گام برداشت. زمانی که به کشاورز گفته می شود کشت آب بر نداشته باش و کشت جایگزین را اجرایی کن باید کشاورز نیز تشویق شود که این ابزار تشویقی در اختیار وزارت جهاد کشاورزی نیست.
وی در ادامه تاکید نمود: کشاورز هر محصولی را که می خواهد کشت می نماید و هر اندازه که میخواهد آب مصرف می نماید حتی زمانی که چاه های کشاورزی خشک می شود به سراغ مجوز کف شکنی می رود تا عمق چاه های خود را افزایش دهد و برداشت بیشتری از منابع زیر زمینی داشته باشد.
عباسی گفت: مسئله آب به وزارت خانه های صنعت و کار نیز باز می شود، چون مردم احتیاج به اشتغال دارند. زمانی که اشتغال ندارند و سرمایه برای اشتغال زایی ندارند یا به حاشیه شهر ها مهاجرت می نمایند و به سراغ مشاغل کاذب می روند یا اینکه به سراغ کشاورزی می روند در حالی که گنجایش کشاورزی کشور با این شکل سنتی تا حدی است.
مدیریت صحیح منابع آبی بسیار حائز اهمیت است
وی با تاکید بر اینکه احتیاجمند یک مدیریت واحد در حوزه آب هستیم، گفت: رفتار طبیعت به گونه ای است که مسئله گرم شدن زمین مطرح است از سوی دیگر افزایش جمعیت و توسعه شهرنشینی نیز احتیاج به آب را افزایش داده است. همه این موارد بر ضرورت مدیریت صحیح در این حوزه می افزاید. از سوی دیگر ما باید آب فاضلاب را نیز کنترل نموده و از آن برای آبیاری فضای سبز استفاده کنیم. همه این موارد می طلبد تا به سمت مدیریت واحد در حوزه آب گام برداریم.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه اعلام کرد: به نظر می رسد موضوع کم آبی و خشکسالی ادامه دار است و باید از الان به فکر آینده باشیم تا شرایط سخت تری رقم نخورد. آموزش مردم نیز در این حوزه بسیار حائز اهمیت است. مردم باید باور نمایند که آب کم است و در مصارف خود دقت نمایند. نباید از آب شرب برای آبیاری درختان در منازل استفاده شود.
باید به سمت واقعی کردن قیمت آب گام برداریم
عباسی اعلام کرد: از نظر بنده برترین راه حل برای بهینه سازی مصرف آب در حوزه خانگی در وهله اول آموزش و در گام بعدی اجرای سیاست های قیمتی است. باید آموزش های بهینه سازی مصرف از دوران کودکی شروع و به وسیله صدا و سیما این موضوع دنبال شود. شخصیت های کارتونی خیلی می توانند در آموزش مصرف صحیح به مردم موثر باشند.
به گفته وی اگر همان هزینه ای که برای رساندن یک لیتر آب به خانه صرف می شود را محاسبه نموده و هزینه نگهداری شبکه را هم محاسبه کنیم هم آبفای کشور عایدی لازم را برای اصلاح و نگهداری شبکه دارد و هم مردم نیز به سمت کنترل مصرف گام برمی دارند. پس ابتدا باید به مردم آموزش داده شود سپس سیاست ها به گونه ای باشد که قیمت واقعی از مشترکان گرفته شود.
منبع: فرارو